Nieuws

datum

oktober 2016, NL Greenlabel

activiteit

Openbare ruimte als de plek voor klimaat en natuur

informatie
Persbericht van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra

De roep om duurzaamheid en integrale oplossingen wordt steeds luider. Klimaatverandering en het behoud van natuur in onze leefomgeving wordt steeds belangrijker bij het inrichten en onderhouden van buitenruimten. Grote steden kampen met een groeiende vraag naar woningbouw, gemeenten bezuinigingen steeds vaker op groen onderhoud, en krijgen te maken met weersverandering waarbij periodes van lange droogte en hevige regenval elkaar opvolgen. Dit zijn de ervaringen van Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing, initiatiefnemers van NL Greenlabel.

Lees meer op de site van NL Greenlabel ...

RAA - swedisch prescool


Nieuws

datum

September 2016, den Haag

activiteit

Open data: bomen

informatie
Bomenstichting den Haag

De Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag stelt de actuele beheergegevens van alle 116.000 Haagse straatbomen als open data beschikbaar in Haagse Bomen App. Wanneer u deze link opent ziet u alle bomen van de gemeente en per boom de gegevens van soort (Nederlandse naam, Latijnse naam), leeftijd, en andere bijzonderheden. Ieder jaar worden de gegevens van bijna 40.000 bomen buiten gecontroleerd en bijgewerkt in het beheersysteem.

www.bomenstichtingdenhaag.nl

houten constructie
Foto: bomenstichting den Haag


Nieuws

datum

augustus 2016, India

activiteit

India breekt wereldrecord door 50 miljoen bomen te planten op één dag

informatie
Yoors World Redactie

Goed nieuws en een gebaar dat alle landen eigenlijk zouden moeten volgen!
Met 800 000 mensen werden op één dag 50 miljoen bomen geplant, waar de toekomstige generaties jaren van zullen kunnen genieten.

L'Uttar Pradesh, de meest bevolkte staat van India, versloeg op maandag 11 juli 2016, ongewoon en nuttig wereldrecord.

Lees meer op de site van Yoors ...

bomen planten in India Foto: Yoors World


Nieuws

datum

juni 2016, Ede

activiteit

Ede bouwt houten station

informatie
Houtwereld

Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt het grootste houten gebouw van Nederland. De gemeente Ede, ProRail en de NS hebben het ontwerp voor het nieuw te bouwen station gepresenteerd.

Doordat de Veluwe een belangrijke inspiratiebron voor het nieuwe station vormt, wordt er veel hout gebruikt. Een houten kap met veel glas overdekt een groot deel van de perrons, wat een geheel eigen sfeer oplevert op het perron en het complete project een bijzonder aanzien geeft. De kap zorgt voor zowel beschutting als voor de inval van daglicht.

Als blikvanger komt er bij de hoofdentree een houten toren, waardoor het gebouw van veraf al te zien zal zijn. De omgeving krijgt veel groen. Met het nieuwe station moet het toenemende aantal reizigers beter verwerkt worden.
Het ontwerp is van Movares en Mecanoo Architecten. De bouw begint rond eind 2018, begin 2019. Pas in 2021 kunnen de eerste reizigers gebruik gaan maken van het nieuwe station. Tijdens de bouw blijft het huidige station in gebruik.

houten constructie Foto: gemeente Ede


Nieuws

datum

mei 2016, UK

activiteit

Duurzaam hout het beste bouwmateriaal
13 redenen

informatie
Koru architects - Inspirational design ~ sustainable solutions

Hout is een populair bouwmateriaal sinds mensenheugenis, maar met de recente CO2 uitstoot, opwarming van de aarde en bezorgdheid over de wereldwijde ontbossing - 13 miljoen hectare verloren per jaar! - Vragen veel mensen zich af of hout voor bouwmateriaal wel moeten worden gebruikt.

Het antwoord is ja - zolang het van een duurzame bron is!

Hierbij de 13 redenen waarom hout het beste bouwmateriaal is.

Lees het artikel in het Engels ...

houten constructie


Nieuws

datum

april 2016, Houtwereld

activiteit

Robinia aan Zee

informatie
artikel Houtwereld nr 9 - 2016

De Råå Preschool in het Zweedse Helsingborg is winnaar van de Swedish Timber Prize 2106. De prijs is een van Zwedens meest bekende en prestigieuze architectuurprijzen. De prijs wordt toegekend aan ontwerpen die laten zien wat de Zweedse architectuur in hout inhoudt en waar deze architectuur voor staat.

In het ontwerp van de Råå Preschool komen de ambities van de architect en de opdrachtgever, de stad Helsingborg, naar voren. Het design laat zien dat hout (Robinia in dit geval) een uitstekend materiaal is om vorm te geven aan speelse en innovatieve vormen. De jury hecht vooral waarde aan de hoge ambitie die wordt toegekend aan een openbar gebouw voor kinderen.

Schoolgebouwen, of in zijn algemeenheid, gebouwen voor kinderen krijgen in Zweden, zo stelt de jury, namelijk niet altijd de aandacht die ze verdienen. Het volume en de vorm van het gebouw zorgen voor verrassende ruimtes binnen, die uitnodigen om te ontdekken, maar die ook een schitterend uitzicht bieden over de zee en het land. De buitenkant van het gebouw creëert zijn eigen landschap en vormt een opvallende verschijning in deze landelijke omgeving. Het slimme gebruik van materialen met veel aandacht voor details zorgen voor een nieuwe manier van bescherming tegen weersinvloeden, terwijl ook nog eens een interieur wordt geschapen waar functioneel gebruik, interactie en ontdekken elkaar ontmoeten. De school maakt een overtuigend statement voor wat betreft het belang van een kwalitatief goed ingerichte ruimte voor kinderen.´

Zie ook:
http://www.onofficemagazine.com/architecture/item/3539-swedish-kindergartan-pays-homage-to-fisherman-huts
http://www.swedishwood.com/news/news/news/raa-preschool-wins-the-swedish-timber-prize-2016

 

 

RAA - swedisch prescool


Nieuws

datum

11 februari 2016, NOS

activiteit

Nieuwe bestemmingen voor minder populaire populier

informatie

In de jaren 70 werden er nog rond de 1 miljoen nieuwe bomen geplant per jaar. Inmiddels gaat het om nog maar circa 40.000 nieuwe populieren per jaar. Staatsbosbeheer wil hier verandering in brengen en stimuleert de aanplant van nieuwe populieren, maar dan voor meubels, vloeren, kisten, keukens en zelfs surfplanken.

Een surfplank van populierenhout is veel sterker, en je hebt een beter gevoel met het water.

Simon Davids van MacSurf

Lees het hele artikel op NOS.nl (inclusief filmpje)...

populierpopulier


Nieuws

datum

december 2015, Parijs

activiteit

Het belang van bossen voor klimaatverandering

informatie

Op de klimaattop zijn afspraken gemaakt tussen 17 wereldleiders om boskap tegen te gaan en bossen te herstellen. Hopelijk leidt dit volgende week tot een sterk klimaatakkoord waarin de rol van bossen een grote rol speelt.

Bossen hebben namelijk niet alleen een intrinsieke waarde, en op lokale schaal allerlei belangrijke functies, zoals het reinigen van water, het reguleren van regenval en temperatuur, veiligheid en onderdak voor mens en dier. Bossen spelen ook een belangrijke rol in klimaatverandering.

Lees meer ...

bossen


Nieuws

datum

december 2015, Amsterdam

activiteit

Stadshout Amsterdam geeft Amsterdamse bomen op duurzame wijze een tweede leven in eigen stad

informatie

Stadshout heeft een passie voor hout. De visie van Stadshout Amsterdam is dat alle bomen recht hebben op een mooi lang leven en dat onnodige kap voorkomen dient te worden. Stadsbomen verzamelen in hun leven vele verhalen en aanbidders, wat ze zo bijzonder maakt. Oude bomen bieden tevens het mooiste hout. Tot voor kort verdwenen deze parels in de versnipperaar. Stadshout Amsterdam verwerkt de Amsterdamse bomen op duurzame wijze en biedt ze een tweede leven in onze eigen stad. Zo bouwen wij mee aan een circulaire economie Hout uit eigen stad. Projecten voor stad, buurt en scholen in Amsterdam. Producten van Amsterdams Stadshout.

Lees meer ...

bankjes in het parkstadshout


Nieuws

datum

26 oktober 2015, Overpelt

activiteit

Eeuwenoude kastanjeboom uit Overpelt is "mooiste boom van Vlaanderen"

informatie

De kastanjeboom staat in een oude voormalige boomgaard.

In de tweede helft van de 18-de eeuw was hier een jeneverstokerij (1793) gevestigd. De tamme kastanjebomen in de oude boomgaard (15 in totaal) ten oosten van de huidige boerderijgebouwen werden waarschijnlijk in functie van de productie van de Hobosser brandewijn aangelegd. Op de topografische kaart van 1849 is de boomgaard duidelijk weergegeven.

Volgens onderzoek is de door ons gekozen boom een leeftijd rond de 300 jaar toegekend en valt sinds kort binnen landschappelijk beschermd gebied. Vanwege zijn ouderdom, verscholen schoonheid tussen de andere bomen en de historiek verdient deze boom volgens ons een plaats bij de mooiste bomen van Vlaanderen.

Lees meer ....

Plantaardig Gebouw kastanjeboom


Nieuws

datum

16 september 2015, Urban Greeners, Almere

activiteit

Jonge architecten bouwen plantaardig gebouw

informatie

Een van de eerste gebouwen van de Floriade verrijst met crowdfunding

Jonge ondernemers bouwen in Almere aan een plantaardig gebouw: de Drijfveer. Het is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022. Welke bouwmaterialen groeien er in de stad? Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee onderzochten dit en bouwen nu met hun team een innoverend drijvend gebouw dat voor 80% uit plantaardige materialen bestaat. Bezoeken is vanaf nu mogelijk, en eind dit jaar is de ruimte beschikbaar.

Het plafond is gemaakt met Robinia balken uit het nabijgelegen bos, mede door Stichting Robinia geplant.

Lees meer ....Nieuws

datum

31 augustus 2015

activiteit

Dit gebeurt er met hout omgewaaide Haarlemse bomen

informatie

Tientallen omgewaaide en gekapte bomen krijgen binnenkort een tweede leven als stadsbankje. De gemeente en Spaarnelanden zijn hiervoor een pilot begonnen met het bedrijf Nederlands Hout. Dit bedrijf verwerkt hout van stadsbomen op een zo duurzaam mogelijke manier tot bijvoorbeeld meubels. “Zo krijgen ze een nieuwe functie.”

Naar het artikel ...


Nieuws

datum

juli 2015

activiteit

Klimaatommetje in en rond Lelystad

informatie

Het klimaatommetje Lelystad is een fietsroute van 18 km die langs verschillende initiatieven in het gebied leidt die te maken hebben met klimaat en energie. Laat u inspireren door een heerlijke en leerzame tocht.

De fietstocht komt ook langs het Flevohout.

Open de PDF met info en routebesrijving ...


Nieuws

datum

4 tot en met 9 mei 2015

activieteit

Monitoring project Ácsteszér Pusztaisin Hongarije

informatie

De proefplots met robinia zijn van 4 tot en met 9 mei 2015 gemeten en in kaart gebracht.

Ook de bossen aangelegd met CO2 certificaten van Stichting Robinia zijn bekeken en er wordt naar aanleiding van de bevindingen een toekomstplan gemaakt.

Naar Ácsteszér Pusztaisin ...

Naar veldbezoek mei 2015...


Nieuws

datum

mei 2015

activieteit

Vanaf 2015 geen toekenningen meer uit Bosklimaatfonds

informatie

Nationaal Groenfonds heeft helaas moeten besluiten het Bosklimaatfonds per 31 december 2014 te sluiten voor nieuwe aanvragen. Lopende contracten blijven gewoon doorlopen.

Lees meer ...
Geen extra geld meer voor nieuwe bosaanleg

In Nederland is in de afgelopen jaren ruim 2.500 hectare nieuw bos aangelegd met een bijdrage uit het Bosklimaatfonds, een prachtig resultaat. Desondanks heeft Nationaal Groenfonds moeten besluiten het Bosklimaatfonds per 31 december 2014 te sluiten voor nieuwe aanvragen. De reden hiervoor is dat het verkoopprijs voor beschikbare CO2-credits relatief laag is en dat hier naar verwachting voorlopig geen verandering in zal komen. Hierdoor wordt het beoogde revolverend karakter van het Bosklimaatfonds niet gerealiseerd en komt er geen nieuw geld beschikbaar voor bosaanleg. Een spijtig maar noodzakelijk besluit.

Wat gebeurt er met lopende aanvragen en contracten?

Het sluiten van de aanvraagmogelijkheid voor een bijdrage vanuit het Bosklimaatfonds heeft geen effect op de nu reeds lopende aanvragen en de reeds gecontracteerde bosprojecten.

Bron: Nationaal Groenfonds...


Nieuws

datum

september 2014

activiteit

Bos hout voor de deur

informatie

Tijdens de grote bosinventarisatie van de afgelopen twee jaar zijn niet alleen de 'natuurbossen' gemeten, ook de productiebossen tellen mee. De hoeveelheid hout is spectaculair toegenomen sinds de vorige inventarisatie tien jaar geleden.

Lees meer ...
Verschillende wijzen om een opbrengst van hout te krijgen.

Hout is een van de opbrengsten van de bosaanplant. Deze opbrengst is belangrijk om het bestaan van het bos op de langere termijn te kunnen garanderen. De vorm kan verschillen. Aanplant in rechte lijnen om de ruimte optimaal te benutten en de aanplant gemakkelijk te beheren. Of meer ruimte in het bos om ook meer ruimte te geven aan planten en struiken. Allebei kan, ook varianten daarbinnen. Voor recreatie is afwisseling hiertussen vaak erg aantrekkelijk. Recht hout is handig voor de verwerking. Dit vraagt wel inspanning tijdens het beheer; dunnen, snoeien, selectie. Krom hout is handig voor unieke speeltoestellen of bijzondere constructies. Dit vergt meer creativiteit voor de verwerker, maar geeft meer ruimte in het beheer.

Bron: Vroege vogels, lees het complete artikel en beluister de opnamen van 'Bomen tellen' en 'Bomen meten' ...

 


   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

 

Top ...

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.

Top ...