Agenda

 

hart in boom
datum
27 - 28 september 2017
plaats

Jaarbeurs Utrecht

activiteit

Dag van de openbare ruimte

informatie
Alles over openbare ruimte, dus ook over smart cities, klimaatverandering en duurzaamheid!

"Dit evenement is absoluut van grote waarde voor iedereen die zich bezighoudt met de openbare ruimte."
Hét totaal-evenement voor ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte.

Over openbare ruimte, dus ook over smart cities, klimaatverandering en duurzaamheid!

Toegang is gratis na registratie.

Ga naar de website van openbareruimte voor meer infromatie...


Nieuws

hart in boom
datum
6 september 2017
foto

Pollmeier flickr

titel

Residential construction and CO2 emission

bron
Pollmeier
 

A German study on the greenhouse emissions of residential building construction concludes that timber is the most sustainable material for housing projects.

The "THG-Holzbau" study carried out at the Ruhr University Bochum is unambiguous in its conclusion: in order to protect our climate and reduce greenhouse gas emissions, more residential buildings must be built in timber – starting today.

Open this article on the website Pollmeier ...

Open de pdf "THG-Holzbau" study (13Mb) ...


Nieuws

foto zieke es
datum
22 augustus 2017
foto
Vakblad natuur bos landschap
titel

Waarheen met het Nederlandse bos

bron
Magazine van Natuur Bos Hout
 

Natuur en Landschap heeft (al in 2016) een interessant nummer uitgebracht over alles met betrekking tot het Nederlandse bos.

Op pagina 17 staat een mooie tekening ‘de weg van het nederlandse hout’. Over waar hout vandaan komt en waarvoor gebruikt. Nederlands hout gaat met name de kachel in !

Open de pdf van VNBL ...


Nieuws

foto zieke es
datum
10 augustus 2017
foto
Volkskrant
titel

Verdwijnt de es uit het Nederlandse landschap?

bron
Nieuwsbericht van de Volkskrant
 
Aziatische schimmel bedreigt tot 98 procent van de bomen


Staatsbosbeheer verwacht 10 tot 20 miljoen euro kwijt te zijn aan kap en plaatsing van nieuwe bomen

Het vals essenvlieskelkje waart door de Nederlandse bossen en legt in het zwartste scenario 98 procent van alle essen om. De uit Azië overgewaaide schimmel grijpt zo wild om zich heen, dat bosbeheerders in allerijl het komende jaar zieke bomen langs paden en wegen kappen die anders zelf dood neer dreigen te vallen.

Lees meer op de site van de Volkskant...


Nieuws

foto NL Greenlabel
datum
13 april 2017
foto
NL Greenlabel
titel

Groene schoolpleinen voor gezonde kinderen

bron
Nieuwsbericht van NL Greenlabel


Dat groen gezond is weten we intussen allemaal. Met name voor kinderen geeft het vele voordelen op het gebied van lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Je ziet dan ook steeds meer schoolpleinen waar de ouderwetse grijze tegel wordt ingeruild voor planten, bomen en water. 

Zo ook in Voorburg waar het schoolplein van OBS De Parachute is omgetoverd van grijze saaie plek naar een groene oase vol avontuur. Een leerzame en inspirerende plek voor kinderen en hun ouders.

In het plan is veel ruimte voor groen, duurzaamheid en inventieve snufjes. 

Lees meer op de site van NL Greenlabel...


Nieuws

RAA - swedisch prescool
datum
24 oktober 2016
foto
Staatsbosbeheer
titel

Plan bos- en houtsector levert bijdrage aan klimaatdoelen

informatie
Persbericht


De Nederlandse bos- en houtsector heeft een plan ontwikkeld om met bos bij te dragen aan de realisatie van de klimaatafspraken van Parijs. Investeren in bos levert drie keer winst op: het langdurig opslaan van CO2; méér en slimmer benutten van hernieuwbare en duurzame grondstof en een mooi bos met grotere biodiversiteit en recreatiemogelijkheden.

Lees meer op de site van Staatsbosbeheer ...

Meer nieuwsartikelen verschenen ook in Trouw en NRC

NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/24/100-000-hectare-nieuw-bos-in-nederland-a1528100

Trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4401076/2016/10/24/Massale-wouden-voor-het-klimaat.dhtml

Intentieovereenkomst

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu neemt het plan komende woensdag 26 oktober tijdens de Nederlandse Klimaattop in ontvangst en tekent een intentieovereenkomst om de komende decennia het plan uit te voeren. Ondertekenaars van het plan zijn de Nederlandse bos- en houtsector, bestaande uit o.a. boseigenaren, bosbeheerders, houtproducenten en de houtverwerkende industrie. Daarnaast tekenen natuur- en milieuorganisaties als Natuur & Milieu en het platform Bioenenergie mee. En ook Staatsbosbeheer draagt bij aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen voor zover in ons vermogen ligt vanuit de wettelijke taak en positie als verzelfstandigde overheidsdienst. Actieplan Bos en Hout Het Actieplan Bos en Hout is gericht op een toename van de Nederlandse houtproductie door uitbreiding van het bosareaal en een productiever bosbeheer. Daarnaast moet het hout op een slimme manier duurzaam gebruikt worden in hoogwaardige toepassingen. Op deze manier kunnen Nederlandse bossen en het hout dat hieruit geoogst wordt langdurig CO2 uit de atmosfeer opslaan. Lees het Actieplan Bos en Hout Langer en meer CO2 opslaan Nederland heeft momenteel 356.000 ha boslandschap. Dit is ongeveer 9% van de oppervlakte van ons land en laag in vergelijking met andere Europese landen. Door zowel bosuitbreiding als door huidige en nieuwe bossen productiever en duurzamer te beheren, kan de productie van Nederlands hout worden verhoogd. Door daarna het hout slimmer te gebruiken in hoogwaardige duurzame toepassingen, houdt het materiaal gedurende een lange periode CO2 vast. Met deze acties kan het Nederlandse bos en hout in 2050 misschien wel 4 Megaton CO2 per jaar opslaan, wat een flinke bijdrage is aan de klimaatdoelen. Een grotere houtproductie biedt bovendien economische kansen in de houtsector. Daarnaast is bos één van de meest gewaardeerde landschappen om in te recreëren. Compensatie Klimaattop Er kan meteen begonnen worden met de uitvoering van de plannen. De CO2 die wordt uitgestoten om de Klimaattop te organiseren, wordt meteen gecompenseerd door de aanplant van 1 hectare nieuw bos. Stichting de Boomfeestdag, Trees 4 All, het Nationaal Bossenfonds, Staatsbosbeheer en provincie Flevoland zorgen voor deze nieuwe aanplant. Ook kunnen de deelnemers van de Klimaattop extra bomen kopen voor meer compensatie.


Nieuws

datum

oktober 2016, NL Greenlabel

titel

Openbare ruimte als de plek voor klimaat en natuur

informatie
Persbericht van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra

De roep om duurzaamheid en integrale oplossingen wordt steeds luider. Klimaatverandering en het behoud van natuur in onze leefomgeving wordt steeds belangrijker bij het inrichten en onderhouden van buitenruimten. Grote steden kampen met een groeiende vraag naar woningbouw, gemeenten bezuinigingen steeds vaker op groen onderhoud, en krijgen te maken met weersverandering waarbij periodes van lange droogte en hevige regenval elkaar opvolgen. Dit zijn de ervaringen van Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing, initiatiefnemers van NL Greenlabel.

Lees meer op de site van NL Greenlabel ...

RAA - swedisch prescool   

 

Wilt u nieuws of agendapunten toevoegen?

Heeft u nieuws of een evenement dat informatief is voor houtbewerkers, boseigenaren, kopers en verkopers van europees kwaltiteitshout of bezoekers van deze site?

Voor slechts € 39,- excl btw kunnen we voor u een passend bericht of evenement plaatsen op de site van Stichting Robinia.

Donateurs kunnen elk jaar één bericht gratis laten plaatsen en krijgen 50% koring op elk volgend bericht.

 

Top ...

Archief

Oude agendapunten en nieuwsberichten vindt u in het

Agenda-archief ...   Nieuwsarchief ...

Aanmelden bericht

Een te plaatsen bericht stuurt u via het antwoordformulier bij contact.
Graag vermelden / toevoegen:

  • titel en eventueel datum/tijd/adres
  • alineatekst van maximaal 100 woorden
  • een link naar meer informatie
  • een link naar uw logo / afbeelding
  • naam, factuuradres, banknummer.

Voorwaarden

Stichting Robinia behoud zich het recht voor om een agendapunt of nieuwsbericht niet te plaatsen. Bijvoorbeeld als het bericht niet relevant is of als de Stichting het een erg commerciële activiteit vindt.

Prijswijzigingen kunnen elk kwartaal worden aangepast. Heeft u uw bericht al gestuurd voor de prijswijzing dan houden we de oude prijs aan.

We laten de nieuwsberichten tot na het evenement staan en andere informatie blijft tenminste een jaar staan. Stichting Robinia kan daarom niet garanderen dat de informatie of links nog actueel zijn. Als informatie op deze pagina is verouderd of niet meer relevant is ontvangen wij hierover graag bericht. Dank u wel.

Top ...